Op 20 maart 2013 heeft de KNVB het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ gepresenteerd. Dit plan bevat een tiental maatregelen die sportiviteit en respect bevorderen en agressie en geweld op en rond het voetbalveld tegengaan. Het actieplan is met ingang van het voetbalseizoen 2013-2014 volledig van kracht.
De maatregelen die in het actieplan zijn opgenomen zijn:
- Hulplijn noodgevallen
- Meldpunt wanordelijkheden
- Tijdstraf in de B-categorie bij een gele kaart
- Publiceren van de gedragsregels
- Invoeren spelregelbewijs voor jeugdspelers
- Bewijs sportief gedrag/cursus
- Inzetten extra waarnemers
- Actie tegen en met recidiverende verenigingen
- Verbeteren gebruik spelerspas
- Online publicatie tuchtuitspraken.
Het volledige actieplan, het persbericht van 13 augustus 2013 en de brochure over de tijdstraf en het verbeteren van het gebruik van de spelerspas kan je lezen via de onderstaande links.
Een aantal maatregelen vraagt een nadere uitwerking binnen onze vereniging, bijvoorbeeld het publiceren van onze gedragsregels (normen & waardenbeleid) en de voorbereidingen op het spelregelbewijs zoals dat vanaf seizoen 2014-2015 door B-junioren gehaald moet worden. Daarover zullen wij jullie z.s.m. informeren.
Onderstaand begin ik met een uitleg over de tijdstraf.
Tijdstraf
In de B-categorie (80% van de wedstrijden) in het amateurvoetbal krijgen spelers vanaf seizoen 2013-2014 bij een gele kaart direct een tijdstraf van 10 minuten (O12/O13-pupillen: 5 minuten). Bij UNA betreft dat de volgende teams:
- Senioren: UNA 3 t/m 13 en de veteranen
- Jeugd: O19-3 t/m O19-4, O17-3 t/m O17-6, O15-2 t/m O15-4, O13-2 t/m O13-6.
Formeel geldt de maatregel ook bij O8 t/m O11-pupillen al zal daar in de praktijk niet gewerkt worden met gele en rode kaarten.
De tijdstraf zorgt voor een afkoelperiode die direct nadelige gevolgen heeft voor het eigen team. Gele kaarten worden niet meer vermeld op het wedstrijdformulier.
Voor de toepassing van de tijdstraf is een aantal zaken belangrijk:
- De tijdstraf duurt 10 minuten. Voor de pupillen geldt een tijdstraf van 5 minuten.
- De scheidsrechter houdt de tijdstraf bij. Hij bepaalt wanneer de tijdstraf begint en weer om is.
- Na een tijdstraf mag de betreffende speler het veld pas weer betreden als de scheidsrechter daarvoor een teken geeft.
- De scheidsrechter geeft aan waar de speler de tijdstraf moet uitzitten.
- Er kan per speler slechts éénmaal per wedstrijd een tijdstraf worden gegeven. Daarbij wordt wel de gele kaart getoond. Twee keer geel blijft rood en dus een definitieve veldverwijdering. De betreffende speler moet dan naar de kleedkamer. Ook de tweede gele wordt niet meer vermeld op het wedstrijdformulier. Een directe rode kaart komt wél op het wedstrijdformulier en leidt tot een schorsing van één of meer wedstrijden.
- Als een doelverdediger een tijdstraf krijgt, dan moet een andere speler zijn plaats als doelverdediger innemen. Die speler moet dan wel een afwijkend tenue dragen en als doelverdediger herkenbaar zijn.
- Een tijdstraf die voor de rust aanvangt en niet geheel is uitgezeten, wordt in de tweede helft voortgezet. Een tijdstraf die aan het eind van de wedstrijd nog niet geheel om is, wordt voor het resterende deel kwijtgescholden.
- Een team mag niet met minder dan zeven spelers op het veld staan. Als dit gebeurt, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Het team met minder dan zeven spelers is dan schuldig aan het staken van de wedstrijd.
Tot nu toe kon in de B-categorie bij lichte overtredingen (bijv. wegtrappen van een bal of aanmerkingen op de leiding) in plaats van een gele kaart al een tijdstraf van 5 minuten worden opgelegd. Die mogelijkheid komt met het invoeren van de nieuwe 10-minuten straftijd te vervallen.
Als jullie vragen hebben neem dan contact op met Dick Bijkerk, scheidsrechtercoördinator via zijn e-mail scheidsrechters@vvuna.nl of telefonisch via 06-22232822.
Persbericht van de KNVB
Actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’
Tijdstraf en Verbeteringen gebruik spelerspas’
Dick Bijkerk
Scheidsrechterscoördinator UNA
06-22232822